Ympäristöystävälliset virtuaalivaluutat

Kryptovaluutasta on tulossa yhä suositumpi tapa säilyttää omaisuuden arvoa ja jopa maksaa ostoksia ympäri maailmaa. Oleellinen osa näiden virtuaalisten valuuttojen toimintaa ovat niin kutsutut konsensusmekanismit. Nämä ovat protokollia, joilla varmistetaan kaikkien tapahtumien oikeellisuus. Yksi konsensusmekanismien tyyppi on Proof-of-Stake (PoS). Tässä teknologiassa käytetään panostusta sähköä vievän louhinnan sijaan, mikä tekee siitä ympäristöystävällisen virtuaalivaluuttavaihtoehdon. Tutustutaanpa PoS-konseksukseen ja sen etuihin tarkemmin.

Mikä on Proof-of-Stake eli PoS?

PoS on vaihtoehto Bitcoinin käyttämälle suositulle Proof-of-Work (PoW) -konsensusmekanismille. PoW tai puhekielessä louhinta vaatii tehokkaita tietokoneita monimutkaisten matemaattisten yhtälöiden ratkaisemiseksi. Näitä tehdään lohkoketjuverkon tapahtumien tarkistamiseksi. Sen sijaan PoS eli panostaminen tai steikkaaminen kuluttaa paljon vähemmän energiaa ja resursseja.

Jos virtuaalivaluutat ovat sinulle vielä hieman uusi aihe ja olemme saaneet jo pääsi pyörälle, voit opiskella perusasioita niistä osoitteessa https://virtuaalivaluutat.net/

PoS on fiksu ja ekologinen teknologia

Sen sijaan, että käytettäisiin erikoistietokoneita yhtälöiden ratkaisemiseen, panostamisessa luotetaan käyttäjiin. He lukitsevat haluamansa määrän etheriä lohkoketjuun sen turvaamiseksi ja saavat tästä palkkioksi pientä lisätuloa. Varojaan lohkoketjuun panostaneilla on omat rahat pelissä, jolloin he hyvin todennäköisesti varmistavat, että vain kelvolliset tapahtumat hyväksytään ja kaikki vilpilliset hylätään. Tämä onkin kyseisen konsensuksen nerokas toimintaperiaate. Ja koska PoS-verkot eivät vaadi kalliita laitteita tai suuria määriä energiaa, ne ovat paljon parempia myös ympäristön kannalta.

Tärkeimmät PoS-konsensuksen kryptovaluutat

On olemassa useita suuria kryptovaluuttoja, jotka käyttävät konsensusmekanisminaan steikkausta. Ethereum oli yksi ensimmäisistä suurista kryptoista, joka otti käyttöön PoS:n. Se toimi pitkään sekä PoS- että PoW-konseksuksilla, mutta siirtyi kokonaan ensimmäiseen tapaan vuoden 2022 loppupuolella. Myös muut merkittävät kryptot, kuten Cardano, Solana ja Polkadot, käyttävät PoS-konsensusta. Jokaisella näistä kryptoista on ainutlaatuisia ominaisuuksia ja etuja, mutta niillä kaikilla on yksi yhteinen piirre – ne ovat luonnon ystävälle sopivia, energiaa säästäviä vaihtoehtoja.

Kestävää kryptosijoittamista

Proof-of-stake-teknologia on jo vahvasti läsnä digitaalisten valuuttojen maailmassa. Se tekee niistä tehokkaampia, turvallisempia ja ympäristöystävällisempiä kuin koskaan ennen. Jos siis etsit ekologista ja luontoa säästävää virtuaalivaluuttavaihtoehtoa salkkuusi, sinun kannattaa harkita sijoittamista johonkin näistä jännittävistä uusista teknologioista.