Vuoden irtiotto reppureissaamiseen – onnistuuko rahoitus kryptovaluutoilla?

Moni oravanpyörää kulkeva haaveilee vapaalle heittäytymisestä ja reppureissaamisesta. Kaikkien silmissä ei kiillä edes ulkomaat, vaan moni haluasi lähteä rinkan kansa kulkemaan myös pitkin Suomea ja varsinkin lappia. Sapattivuosien pitäminen vain on sula mahdottomuus useimmille meistä. Jollakin ne laskut vain on maksettava.

Moni alkaakin tässä vaiheessa pohtimaan muita rahan ansaintakeinoja tai sijoitusmahdollisuuksia. Tällöin myös kryptovaluutat tulevat kyseeseen. Varsinkin ne, jotka pitävät rahastoihin ja osakkeisiin sijoittamista liian hitaana keinona saada rahaa, saattavat lähteä kokeilemaan onneaan kryptovaluuttoihin sijoittamisessa.

Moni aloittaa meemikolikoista

Monella ensimmäiset kryptovaluuttasijoitukset kohdistuvat meemivaluuttoihin. Tietoa alasta on vielä vähän ja sijoitetaan siihen, mihin muutkin sillä hetkellä sijoittavat. Tätä tukee myös se, että meemikolikoiden nopeat kurssinousut vakuuttavat myös suuremman joukon sijoittamaan niihin nopealla aikataululla.

Yksi tällainen on meemikolikko Shiba Inu, joka on saanut nopeassa ajassa ihmeitä aikaan. Kurssi on ampunut ylös ja alas hyvin nopeassa ajassa, mikä osoittaakin, että meemikolikot ovat jopa muita kryptovaluuttoja herkempiä suuriin kurssimuutoksiin. Shiba Inun kurssi toisaalta pysynyt jo noin neljä kuukautta hyvin stabiilina, joten joka viikko ei ole luvassa vuoristorataa.

Shiba Inu on yksi tunnetuimmista meemikolikoista. Se rakentuu arvostetun Ethereumin pohjalle, mikä luo uskoa myös Shiba Inun tulevaisuuteen. Toisaalta sen heikkoutena pidetään esimerkiksi sitä, ettei sillä ole omaa lohkoketjua. Meemikolikot ovat joka tapauksessa taipuvaisia nopeille kurssinousuille ja -laskuille, joten vaikkakin ne tarjoavat paljon mahdollisuuksia sijoittajille, ne ovat myös hyvin riskialttiita sijoituskohteita.

Potentiaalisia kryptovaluuttoja

Kryptovaluutat eivät ole vain yksi suuri massa, ja vaikkakin kaikkien kryptovaluuttojen kurssit seuraavat jonkin verran Bitcoinin ja Ethereumin kehitystä, elää niiden kurssit myös aivan omaa elämäänsä kysyntään ja tarjontaan pohjautuen. Vuoden sapattivapaata haluaville niin sanotut altcoinit voivat tarjota nopealla aikavälillä parhaita tuottomahdollisuuksia.

Esimerkiksi Polkadot on yksi lupaavimmista altcoineista, ja se on myös erittäin suosittu sijoittajien keskuudessa. Se on ollut olemassa noin kolme vuotta, ja usko sen teknologiaan on kova. Polkadotin tärkein ominaisuus on, että sitä voidaan käyttää paraketjujen rakentamiseen, jotka ovat periaatteessa rinnakkain toimivia lohkoketjuja. Polkadotin teknologiaa pidetään erittäin innovatiivisena ja sillä on suuri potentiaali tulevaisuutta ajatellen.

Litecoiniin pohjautuva Dogecoin voi tarjota niin ikään sijoitusmahdollisuuksia. Dogecoinin kurssi on tällä hetkellä kaukana huipustaan ja voi siten tarjota hyviä mahdollisuuksia uusille sijoittajille. Kryptovaluuttojen sijoittamiseen käy sama nyrkkisääntö, kuin osakkeidenkin ostamiseen, eli myy silloin, kun kurssit nousevat, ja osta silloin, kun kurssit laskevat. Dogecoin perustuu Bitcoinin tapaan Proof of Work -algoritmiin, joten sitä on mahdollista myös louhia.

Kryptovaluutat ovat riskialttiita

Kaikkiin sijoituksiin liittyy tietysti riskejä, ja tämä pätee myös kryptovaluuttoihin tehtäviin sijoituksiin. Niiden hinnat voivat milloin tahansa nousta tai laskea jyrkästi, joten sijoittajien on varauduttava molempiin skenaarioihin. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että mitä suurempi mahdollinen tuotto, sitä suurempi riski.

Toisaalta sapattivuoden pitämisen hintalappukin on melkoinen. Jos kuvitellaan, että henkilön kulut per kuukausi ovat noin 2000 euroa, niin vapaavuotta varten pitäisi olla käytettävissä 24.000 euroa. Ja jos säästössä ei ole aluksi kuin muutama tuhat euroa, niin tapoja saada sitä nopeasti kasvamaan yli 20.000 euroon on erittäin rajallisesti.

Kotimaassa reissaamista voi tehdä tietysti hyvin edullisesti. Teltat, rinkat, makuupussit ja -alustat sekä ruoantekovälineet saa nykyisin ostettua edullisesti, jos ei osta merkkituotteita. Joten Suomessa retkeilyä varten ei lopulta tarvita suuria summia. Kulut muodostuvat enemmänkin muista juoksevista kuluista, kuten vuokrasta, asuntolainan lyhennyksistä, auton osamaksueristä, sähkölaskuista ja niin edelleen.