Vaihtelu virkistää!

repoves

Vertailun vuoksi ja uusia kokemuksia saadaksemme olemme päättäneet jatkossa vierailla myös muilla retkeilyalueilla. Ensimmäiseksi suuntaamme kohti Valkealaa ja Repoveden Kansallispuistoa.

Historiaa

Ihmisen kerrotaan liikkuneen Repovedellä jo kauan ennen ajanlaskumme alkua. Olhalvalla sekä Löppösen luolalla on todisteena siitä kalliomaalauksia. Alueen järvien pohjasedimenteistä on myös löytynyt merkkejä viljelystä, jota on tapahtunut jo tuhansia vuosia sitten. Ennen 1970-lukua Repoveden metsät ovat olleet pääasiassa metsätalouden käytössä, usean vuosisadan ajan, ja suuri osa alueen nähtävyyksistä liittyy muun muassa tervanpolttoon ja uittoihin. Alueen maat omisti 1900-luvu alussa Kirjokiven kartanon patruuna Elving. Hänen ja hänen perheensä kartano ja muita tärkeitä paikkoja on säilynyt noilta ajoilta ja ovat avoinna vierailjoille kesäisin.

Kansallispuistoksi Repovesi julistettiin vuonna 2003. Lisäksi alueella on nykyään Aarnikotkan suojelualue.

Luonnosta

Repovedellä retkeilijällä on mahdollisuus päästä seikkailemaan jylhissä maisemissa. Luonto on todella monimuotoista ja metsissä voi nähdä kasvavan mm. ikihonkia, joilla on ikää yli sata vuotta, sekä naavakuusia. Kaakkuri pesii pienissä lammissa, ja alueella asuu myös havumetsävyöhykkeelle tyypilisiä eläimiä: metsissä liikkuu esimerkiksi kettuja, jäniksiä, hirviä ja metsäkanalintuja.

Aktiviteetit

Repoveden kansallispuisto on hyvä kohde vierailla kaikkina vuodenaikoina, mutta kuten kaikkialla Suomessa, myös täällä ehkä helpoin ja miellyttävin aika on kesällä, jolloin luonto on kauneimmillaan. Alueella on mahdollista patikoida, meloa, maastopyöräillä ja majoittua. Lisäksi alueella harrastetaan kalliokiipeilyä, geokätköilyä ja kalastusta. Repovedeltä löytyy myös tulipaikkoja ja laavuja.

Patikoimisen osalta on sanottava, että Repovedellä on todella kattava polkuverkosto. Erikseen on vielä Metsähallituksen suunittelemat kolme rengasreittiä: Kaakkurin kierros, Korpin kierros ja Ketunlenkki. Muitakin hyviä reittejä on kuitenkin olemassa, ne eivät ehkä vain ole suuren yleisön tiedossa. Patikoijalle maasto on oikea unelma, se kun on käytännössä pelkkää ylä-ja alamäkeä. Eteneminen on kuitenkin helppoioa, sillä poluilla ei ole juurikaan mainittavan arvoisia esteitä.

Sekä patikointiin, pyöräilyyn että melontaan on saatavilla opastettuja reittejä. Nuotiopaikat ovat aina avoinna, ja liitereissä pyritään pitämään aina valmiiksi katkottua koivua. Liitereissä on kirves, jolla retkeilijät voivat itse pilkkoa polttopuunsa. Kuten muuallakin Suomessa, järvillä voi kuka tahansa kalastaa onkimalla tai pilkkimällä, erillistä lupaa ei tarvita. Viehekalastukseen tarvitaan täälläkin valtion kalanhoitomaksun suoritus. Geökätköjä löytyy muutamia ja jos haluaa piilottaa lisää kätköjä, tarvitsee siihen hakea lupa erikseen.

Kaiken kaikkiaan Repoveden Kansallispuisto hurmaa monipuolisella aktiviteettitarjonnallaan, ja jylhät maisemat ovat paikoin henkeäsalpaavia. Lisäksi mäkinen maasto tekee patikoinnista todella tehokasta. Tänne on päästävä yhä uudestaan!