Suppilaudalla nauttimaan Puula-Kyyvedestä

Viime vuosina ulkomailla on yleistynyt suppilautailu, ja viimein se on rantautunut Suomeenkin usealle eri paikkakunnalle. Näitä surffilautaa muistuttavia, mutta isompia ja vakaampia lautoja saa usein vuokrata omaan käyttönsä joksikin tietyksi ajaksi, tai sitten voi osallistua ohjattuun SUPpailuun. Ohjattu sup -elämys voi olla esimerkiksi suppilaudalla melomista johonkin tiettyyn paikkaan tai jonkin tietyn aikaa, tai sen päälllä voidaan esimerkiksi harjoittaa joogaa ja venyttelyä. Tietenkin tämä vaatii hieman treenaammista, ja jooga tulee aloittaa aivan perusteista. Tasapainoilu laudan päällä nimittäin luonnollisesti lisä oman haasteensa joogailuun. Puula-Kyveden vesistöissä on myös hyvät mahdollisuudet suppailla, asillä järvessä on luonnollisesti helpompi tasapainoilla, kun aallokko ei ole niin suurta kuin meressä. Ei kannata kuitenkaan liikaa jännittää, sillä suppilauta on yllättävänkin vakaa.

Suplautailu on trendilaji

Lautoja on monenlaisia

Aloittelijoiden kannattaa tietenkin aloittaa hyvinkin vakaasta ja leveästä laudasta, sillä sillä pääsee helpoiten alkuun lajin parissa. Lautojen pinta voi myös erota, joissakin on parempi grippi jaloille. Luonnollisesti eteenpäin liikkumiseen tarvitset myös melan, jolla pääset kauhottua itseäsi eteenpäin. Lautoja on valmistettu myös eri materiaaleista, ja toiset laudat ovat kevyempiä ja toiset raskaampia. Toisaalta, raskas ja leveä lauta on vakaa aallokossakin, mutta toisaalta kevyemmällä laudalla pääsee liikkumaan nopeammin. Tähän lajiin hurahtaa helposti, ja mikäli halajat oman laudan ostamista, haluat varmasti ominaisuuksien lisäksi miettiä myös mieluisan värityksen laudalle. Laudan lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota melaan – melan tulisi tietenkin kellua, mutta jotkin halvemmat version voivat upota, ja ne on hankala pyydystää takaisin ainakin syvemmissä vesissä suppaillessa.

Lauta vuokralle Puula-Kyyvedelle

Puula-Kyyveden alueen lähistöltä voit vuokrata Sup-laidan käyttöösi ainakin Mäntyharjulta Tommolansalmelta. Sup-laudan kyytiin on helppo nousta lähes millaisesta rannasta vain. Toki ehkäpä helpointa tämä on laiturin nokasta. SUP-lautailu eli seisten melonta (Stand Up Paddling) tulee varmasti yleistymään suomessakin muutaman vuoden sisällä. SUPpailun mahtavuuden on löytänyt myös Puula-Kyyveden alueella suppaileva Harri Myllynen. Ja vaikka lautailu vaatii pientä tasapainoilua, on kynnys lajin aloittamiseen matala – kaikki varmasti oppivat seisten melonnan periaatteet ensimmäisellä suppailukerrallaan.

Pieni aallokko ei haittaa suppailua