Retkeilyopas Repoveden kansallispuistoon

Etsitkö kaunista ja seesteistä paikkaa luontoretkelle Etelä-Suomesta? Sellaista paikkaa, joka on kaukana kaupunkielämän hälinästä? Jos näin on, sinun kannattaa lisätä Kouvolassa sijaitseva Repoveden kansallispuisto potentiaalisten kohteiden listallesi. Puisto on avoinna ympäri vuoden. Täältä löydät 80 kilometriä hyvin merkittyjä polkuja, jotka mutkittelevat koskemattomien metsien halki, kallionjyrkänteiden päällä ja kirkkaiden vesistöjen lomassa. Olitpa sitten kokenut vaeltaja tai vasta aloittelija, täällä on sinulle sopiva polku (tai useampi). Tässä oppaassa kerromme kaiken tarvittavan tiedon Repoveden kansallispuistosta, jotta voit suunnitella täydellisen matkan.

Saapuminen

Repoveden kansallispuisto sijaitsee Kouvolassa, noin 190 kilometrin päässä Helsingistä pohjoiseen. Vaikka puistoon ei ole julkista liikennettä suoraan, sinne pääsee helposti autolla. Ensin seurataan Valtatie 6:ta Helsingistä itään noin puolitoista tuntia, kunnes saavutaan Kouvolaan. Kouvolassa liitytään Mikkelintielle (numero 15) Mäntyharjun eli pohjoisen suuntaan. Noin 50 kilometrin jälkeen käännytään länteen Tuohikotintielle ja sitten oletkin jo hyvin lähellä määränpäätäsi.

Kun olet saapunut Repoveden kansallispuistoon, tutkimusvaihtoehtosi ovat loputtomat. Puistossa on kaikkiaan noin 80 kilometriä polkuja, jotka ovat hyvin merkittyjä ja huollettuja. Voit valita päiväretkelle sopivien lyhyempien reittien tai pidempien yön yli seikkailuun sopivien reittien välillä. Riippumatta siitä minkä polun valitset, puiston luonnonkauneus tekee varmasti vaikutuksen. Repoveden maasto on vaihtelevaa ja jokaiselle retkeilijätyypille löytyy jotakin sopivaa. Löydät sekä loivia rinteitä että haastavampia nousuja, joten voit räätälöidä vaelluksesi kuntotasosi ja toiveidesi mukaan.

Palvelut Repovedellä

Repovesi on muutakin kuin polkujen verkosto. Paikka on erittäin suosittu virkistyskohde niin koulu- ja eskariryhmille kuin myös työhyvinvointipäiville. Puistossa järjestetään ympäri vuoden erilaisia opastettuja kierroksia ja retkiä. Miltä kuulostaisi lumikenkäretki talvisessa metsässä? Entäpä yöllinen pöllöjen bongaustapahtuma?

Majoittumiseen Repovedeltä löytyy monia vaihtoehtoja. Erähenkisemmät yöpyvät tietysti teltassa ja tätäkin on kansallispuistossa osattu ajatella: teltankin voi paikan päältä vuokrata! Hieman mukavuudenhaluisemmalle löytyy vaihtoehdoiksi myös kotia sekä saunallisia “kämppiä”, joissa on mukava viettää retkipäivän iltaa vaikka Unoa pelaten. Reiteiltä löytyy toki lisäksi hyviä taukopaikkoja, joissa voi levätä, tehdä tulen turvalliseen paikkaan ja nauttia eväitä.

Alueella liikkuminen onnistuu vuodenajasta riippuen niin kävellen, pyöräillen, hiihtäen kuin myös sen lukuisia vesistöjä pitkin! Puistosta voit nimittäin vuokrata käyttöösi kanootin tai soutuveneen. SUP-lautailuakin on mahdollista päästä kokeilemaan. Rohkeimmat voivat Repovedellä kokeilla myös kalliokiipeilyä.

Repoveden luonto

Luonnonvaraiset metsät, puhtaat vesistöt ja jylhät kalliot tekevät Repovedestä luonnonystävän unelman. Tutkittavia vaellusreittejä on kymmenien kilometrien verran, joista jokaiselle löytyy varmasti jotakin.

Reittien varrella on useita komeita näköalapaikkoja. Korkeat ja jyrkät kalliot ovat yleensä se päällimmäinen kuva, joka ihmisillä tästä kansallispuistosta on. Puistosta löytyy myös komea, kahden kallion välillä kulkeva 55 metrin mittainen pylonsilta, joka ylittää Lapinsalmen 12 metrin korkeudessa.

Repovedellä on paljon vesistöjä ja näistä muodostuu kaiken kaikkiaan hyvin suomalainen maisema. Alueella on sekä hiljaisia lampia että myös komeita järviä ja virtaavia jokia.

Kansallispuiston kallioilla voi lämpimämpinä vuodenaikoina tavata käärmeitä lämmittelemästä auringossa. Iltaisin kallionkoloista tulevat esiin lepakot, joita voi nähdä vesistöjen yllä lentelemässä ravintoa etsien. Repovesi on koti myös muun muassa monille harvinaisille kasvi- ja jäkälälajeille.

Kouvolaan siis

Repoveden kansallispuistossa on todellakin jokaiselle jotakin. Lapsiperheet arvostavat lyhyempiä päiväretkiä, kun taas kokeneemmat retkeilijät voivat testata taitojaan pidemmillä yön yli kestävillä retkillä. Hyvin merkittyjen polkujen, upeiden maisemien ja monipuolisen maaston ansiosta Repoveden kansallispuisto tarjoaa varmasti unohtumattoman kokemuksen suomalaisesta luonnosta parhaimmillaan, oli aiempi vaelluskokemuksesi mikä tahansa.

Istu nyt alas ja mietiskele hieman lukemaasi. Pelaa samalla vaikka erä mahjongia. Sitten olet valmis aloittamaan tulevan retkesi suunnittelun!