Retkeilyn monet hyödyt

Retkeily on hyvä tapa pysyä aktiivisena ja terveenä. Se voi parantaa fyysistä kuntoa, parantaa mielenterveyttä ja vähentää stressiä. Lisäksi se on hyvä tapa tutustua ulkoilmaan hengitellen samalla raitista ilmaa. Retkeily voi olla myös sosiaalista toimintaa: voit liittyä ryhmäretkiin tai lähteä retkelle ystävien, perheen tai työtovereiden kanssa.

Retkeilyllä on useita hyötyjä

Retkeilyllä on lisäksi monia muita etuja, jotka tekevät siitä houkuttelevan ulkoilma-aktiviteetin. Se esimerkiksi auttaa kehittämään jalkalihaksia ja kestävyyttä, kuten vaikkapa retkeilijöillä, jotka kävelevät usein rinteitä ylöspäin ja kulkevat muutenkin epätasaisessa maastossa. Mäet ja polut tarjoavat myös mahdollisuuden sydäntä ja verisuonia parantavaan treeniin, kun keho sopeutuu kunkin reitin vaihtuviin korkeustasoihin. Lisäksi se auttaa parantamaan keskittymiskykyä, sillä sinun on pidettävä yllä keskittymistä pysyäksesi reitillä ja välttääksesi vaaratilanteet. Myös ulkoilmamaisemat ovat suuri kannustin retkeilijöille, sillä he voivat ihailla luonnon kauneutta ja samalla harrastaa liikuntaa. Metsien, vuorten, jokien ja laaksojen näkymät ja äänet tarjoavat unohtumattoman kokemuksen, jota ei voi kokea millään kuntosalilla tai juoksumatolla. Sen lisäksi säännöllinen retkeily voi parantaa ryhtiä, sillä tasapaino säilyy yllä jatkuvasti kävellessä mäkiä ylös ja alas. Ja kun haluaa pitää tauon, mikä sen parempaa kuin kurkata samalla vetovihjeet -sivusto!

Retkeily on lisäksi usein ilmaista! Useimpiin puistoihin tai metsiin ei tarvitse maksaa sisäänpääsymaksua ja tarjolla on runsaasti erilaisia polkuja, joista jokainen voi löytää itselleen sopivan. Mikä parasta – retkeily on täydellinen tapa irrottautua teknologiasta muutamaksi tunniksi viikossa, unohtaa huolet ja keskittyä luonnon kauneuteen.

Mitä tarvitset mukaan retkelle?

Uskomme, että olet nyt kiinnostunut ottamaan retkeilyn haasteen vastaan, joten katsotaanpa, mitä tarvitset aloittaaksesi. Varmista ennen kaikkea, että sinulla on retkeilyyn ja suunniteltuun maastoon sopivat vaatteet ja jalkineet. On myös tärkeää, että sinulla on mukanasi runsaasti vettä ja eväitä sekä tarvittaessa kartta tai kompassi suunnistusta varten. Muista myös tarkistaa sääennuste ennen lähtöä, sillä se auttaa sinua suunnittelemaan reittisi sopivan sään mukaisesti ja välttämään vaaralliset olosuhteet. Varmista lopuksi, että joku tietää, minne olet menossa, jotta joku voi tulla auttamaan sinua tarvittaessa.

Patikointi VS vaellus

Retkeilystä puhutaan usein lyhytmatkaisena, päiväsaikaan tapahtuvana kävelynä. Kävelyretkiä pidemmät matkat ovat patikointia ja vaellusta. Patikointia ja vaellusta käytetään usein termeinä toistensa kanssa, mutta ne ovat itse asiassa kaksi eri toimintaa.

Patikointi

Patikointi eroaa vaelluksesta siinä, että se sisältää yleensä lyhyempiä reittejä. Lisäksi nämä reitit on suunniteltu erityisesti patikointia varten tai ne on perustettu, koska patikoijat käyttävät aluetta jatkuvasti. Nämä patikkaretket voivat vaihdella päiväretkistä monipäiväisiin retkiin, joihin sisältyy leirintätaukoja matkan varrella – näin voit liikkua vaivattomasti ja arvostaa ympäristöäsi.

Vaellus

Vaellus tapahtuu usein ympäristössä, jossa voi olla epävarmoja olosuhteita ja runsaasti samantyyppistä maisemaa. Vaellukset voivat kestää useita päiviä, taukoina toimivat lähinnä yöpymiset. Vaelluksessa noustaan usein myös korkealle ja laskeudutaan kohti määränpäätä. Patikkaretket ovat siihen verrattuna lyhyempiä, mutta nekin vaativat silti valmistautumista, jotta luontoon tutustuminen olisi nautinnollista. Vaellus on siis seikkailullisempi kävelymuoto, ja se on myös haastavampaa kuin patikointi. Lisäksi se voi vaatia sen, että sinun on kuljetettava enemmän ruokaa, suojaa ja muita tavaroita vaelluksesi ajan.

Retkeily tarjoaa lukuisia fyysisiä ja henkisiä terveyshyötyjä ja on lisäksi loistava tapa nauttia ulkoilmasta. Seuraavan kerran kun pohdit, missä harrastaisit liikuntaa, sujauta vaelluskengät jalkaan ja lähde ulos! Riippumatta siitä, millaisen ulkoilma-aktiviteetin valitset, on tärkeää, että valmistaudut riittävästi ennen matkalle lähtöä. Tutki aluetta ja varmista, että sinulla on kaikki retkellä tarvittavat varusteet ja tarvikkeet mukanasi. Ja muista kertoa jollekin läheisellesi, minne olet menossa – kaiken varalta!