Nuuksioon, jihuu!

nuuksio

Meillä onkin ensimmäiset kesälomaviikot jo menossa, joten mikäs sen mukavampaa kuin lähteä tutustumaan jälleen yhteen uuteen paikkaan. Tällä kertaa paikaksi valikoitui Nuuksio, sillä olimme samalla haaveilleet jo pidemmän aikaa Ikea-reissusta. Joten samalle suunnalle kun oltiin jo muutenkin menossa, oli pelkästään luonnollista yhdistää pääkaupunkimatkailuun myös eräretki kansallispuistoon. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla, täydellistä. Tosin kaltaisemme eräjormat eivät lähtökohtaisesti iske kärpäsiä, ei tappamis- eikä lisääntymistarkoituksessa. Mutta eipä nimi sananlaskua pahenna, ellei sananlasku itse.

Nuuksio, kansallipuisto lähellä metropolia

Nuuksio on sijainniltaan pääkaupunkiseudulla asuvia ajatellen kyllä kerrassaan loistava. Alueella on mahdollista harrastaa jos minkälaista aktiviteettia, ja koska matka sinne on niin lyhyt, voi Nuuksioon suunnata vaikkapa työpäivänkin jälkeen! Metro sinne ei toki suoraan kuljeta, mikä saattaa hesalaiselle olla haaste.

Historia

Vilkkaan ja tiheästi asutun alueen keskellä sijaitseva Nuuksio on säilynyt vuosisatojen kuluessa niin asuttamattomana, että se on lähes hämmästyttävää. Ehkä yksi syy asuttamattomuudelle on suhteellisen huonot tieyhteydet. Kun ei se metro tänne kuljeta. Eikä spora. Kuten Repovedellä, myös täällä ihmiset ovat liikkuneet jo tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua. Kivikautiset löydökset vievät jopa yli 9 000 vuoden taakse. Pitkäjärvellä sijaitsevan Kuuselan uskotaan olleen aikoinaan rantautumispaikka.

Luonto

Luonto täällä on kuten Repovedelläkin, melko karua ja jylhää. Maanmuodoiltaan alue on vaihtelevaa ja hienoa. Alueella onkin paljon rotkoja ja kalliomäkiä. Kiipeämällä ylös jyrkänteille on mahdollista kokea henkeäsalpaavat näköalat, ja kalliomänniköissä voi nähdä kangaskiuruja tai kehrääjiä. Maasto on hyvin monipuolista: retkeilijät voivat laskeutua rotkoon, samoilla metsissä tai ihastella järviä ja lampia.

Aktiviteetit

Nuuksiossa voi harrastaa monipuolisesti erilaisia aktiviteetteja, jos pelkkä metsissä ja poluilla patikointi ei riitä. Patikoinnin parissa vierähtää kyllä tovi jos toinenkin, sillä erilaisia valmiita reittejäkin löytyy jo monta. Muun muassa Haukkalammen, Kattilan ja Siikajärven alueilla löytyy jopa yli 30 kilometrin verran erilaista reittiä patikoitavaksi.

Patikoimisen lisäksi Nuuksiossa pääsee harrastamaan vaikkapa geokätköilyä. Se onkin tässä kansallispuistossa saanut suuremman jalansijan kuin Repovedellä, sillä kätköjä on todella runsaasti. Lisäksi täälläkin voi harrastaa kalliokiipeilyä ja kalastusta, kuten myös melontaa. Pyöräily ja ratsastus onnistuu Nuuksiossa myös. Uinti on sallittu kaikkialla, mutta mitään virallista uimarantaa ei ole, kuten ei ollut Repovedelläkään. Mutta se on ehkä juurikin se jutun suola, kun ei ole mitään valmista rantaa vaan järviin ja lampiin pitää pulahtaa välillä haastavistakin paikoista.

Alueella kasvaa myös paljon marjoja ja sieniä, joten pääkaupunkiseudulta kannattaa poiketa hakemaan antimia ruokapöytään, halvempaa kuin Kauppatorilla!