Puulan ympäristössä on erinomaiset melontareitit ja maisemat. Alueella on isoja ja haastavia järvenselkiä ja paljon rantautumispaikkoja, joissa voi nauttia eväitä ja yöpyä. Naarajärveltä lähtee reilun 100 km mittainen Naarajoki–Kyyvesi–Puula-melontareitti, joka päättyy Puulalle. Kokeneemmille melojille löytyy 360 km mittainen melontareitti, joka saapuu Läntiselle Puulalle Suontee-järveltä Kälän kautta. Puulan suojelualueelta reitti jatkuu Hirvensalmen kautta Mäntyharjun reittiä etelään Järvellä on monta hyvin varustettua rantautumispaikkaa melojille ja myös isommille veneille. Järven suuret selät sopivat hyvin isommille veneille ja purjeveneille. Venereittejä järvellä on myös olemassa. Puulasta pääsee kanootilla Läsänkoskea pitkin Kyyveteen. Veneily on yksi hyvä vaihtoehto tutkia Puulan maisemia ja monia saaria. Samalla voi kalastaa, sillä Puulan vedet ovat puhtaat ja täynnä kalaa. Alue on Itä-Suomessa hyvää seutua lohikalojen kalastukseen. Rannat ovat hiekkaisia ja loivia, joten alueelta löytyy monta hyvää uintipaikkaa. Vesi syvenee rannoissa hitaasti, joka tekee rannoista lapsiystävällisiä. Talvisin alueella saa hiihtää, tosin latuja ei vedetä suojelualueelle, sillä alueella ei saa liikkua moottoriajoneuvolla.

Jos luonnoneläinten tarkkailu kiinnostaa, sopii Puula lintujen bongaamiseen, sillä alueella pesii ja ruokailee paljon eri lintulajeja. Alue on myös muuttolintujen vakituinen levähdyspaikka, joten alueelta voi löytää useita eri lajeja. Alueella ei ole rakennettu lintutornia lintujen tarkkailuun.

Puulassa voi tutustua raukkeihin, mitä ei juuri muualla Suomessa tule vastaan, ellei liiku Ahvenanmaan saaristossa. Alueella on lisäksi upeat näköalat, joita voi käydä kuvaamassa. Alueella voi viehekalastaa, jos kalastuksenhoitomaksu on maksettu, erillistä lupaa ei tarvita. Pilkkiminen ja onkiminen ovat jokamiehenoikeuksia. Kalastaminen on varsin suosittua ja kannattavaaa, hyvän kalakannan ansioista. Kalakantojen pysymistä vahvoina voi itse turvata maksamalla kalastuksenhoitomaksun. Joillain alueilla vaaditaan kalastuslupa Kangasniemen kunnalta. Puulan suojelualueella on myös Säkkisalon pienriistan metsästysalue, johon voi saada metsästysluvan. Marjastaminen ja sienestäminen on sallittua luonnonsuojelualueella ja sieltä löytyykin oivia puolukka- ja mustikkamaita.

Jos kynnys on liian korkea lähteä itse ominneuvoin eräilemään, voi liittyä ryhmäopastukseen, jossa paikalliset eräily-yrittäjät tutustuttavat ihmisiä alueen luontoon. Lisätietoa saa Kangasniemen kunnan verkkosivuilta. Sivuilta saa myös tietoa välineiden vuokraamisesta.