Liiku Puula-Kyyvedellä vesiteitse

 

Melontaa

Retkeilymahdollisuudet ja maisemat ovat Puula-Kyyvedellä henkeäsalpaavat, ja monet suuntaavatkin tänne patikoimaan ja reippailemaan viihtyisiä polkuja pitkin. Päivä kuluu mukavasti rauhassa luonnosta ihaillen ja välillä taukoa pitäen vaikkapa nauttien kahvia termospullosta ja itsetehdyn pullan kera. Toisaalta puiteet ovat hyvät myös vähän rankempaan kestävyysurheiluun, sillä näissä maisemissa kelpaa juoksennella. Mutta tutun retkeilyn sijaan ja maakrapuna liikkumisen vastapainona voisitkin välillä suunnata Puula-Kyyvedelle aivan uusin varustein: nimittäin vettä pitkin.

Miten liikkua vesireittejä?

Kauniita maisemia pääsee ihailemaan niin veneestä kuin kanootistakin, tai jopa uiden. Kauniin Kyyveden monilla eri rannoilla on laavuja tai muita mukavia taukopaikkoja, joilla pistäytyä vesillä liikkumisen lomassa.

Melonta

Meloen, nauttien ja varoen

Melontaretkeä varten kannattaa suunnitella reissua hieman etukäteen, sillä selkäkohtia Puula-Kyyvedellä on hieman hankalampi ylittää. Kanootin saa laskettua kuitenkin vesille hyvinkin monesta kohtaa, joten tämän ei pitäisi tuottaa liikaa haasteita. Reitti kannattaa suunnata joko itä- tai länsipuolelle, jotta ei tarvitse ylittää vaikeimpiä selkäkohtia. Erityisen hyvä reittivalinta on myös Läsänkosken läpi kulkeva pitkä melontareitti. Tämä on siis oivallinen paikkavalinta kokeneemmallekin melojalle melontaretkeä varten, sillä Puula-Kyyvedeltä lyötyy erittäin pitkiäkin melontareittejä.  Naarajoki – Kyyvesi – Puula -melontareitti on jopa 110 kilometriä pitkä. Reitin varrella on myös muutamia koskia, ja matalan veden aikaan erityisesti kanoottia on välillä kannettava jatkaakseen matkaa.

Pidempi melontaretriitti

Kyyveden idylliseen vihreään hoivaan voi suunnata myös pidemmälle kesälomaretkelle hyvän kanootin, melontavarusteiden ja mahtavan seuran kanssa, sillä Savonselän melontarengas -reitti on pituudeltaan jopa 360km. Matkan varrelta löytyy luonnollisesti oivallisia taukopaikkoja. Matkalta löytyy laavuja ja tulentekopaikoja, sekä hyvää alustaa pystyttää teltta yöpymistä varten. Myös käymälät löytyvät muutamasta taukopaikasta.

Mitä mukaan melontaretkelle?

Tätä pidempää retkeä varten pitääkin luonnollisesti olla vähän melontakokemusta takana, jotta vältyttäisiin ikäviltä yllätyksiltä matkan varrella. Myöskin retkelle pakkaamista varten tulee olla tietämystä: tavaraa ei voi ottaa liian paljoa, mutta ruoka, ja vielä erityisemmin nesteytys on tärkeää pitää kunnossa koko reissun ajan, jotta vältyttäisiin huonolta ololta ja ikävlitä yllätyksiltä. Kannattaakin siis reissuserueen kanssa pohtia yhdessä tuumin, kuka ottaa mitäkin.