Kyyvedestä voi nousta suuria kuhia

Kyyvesi on melko suuri ja tumma järvi Haukivuoren ja Kangasniemen alueella. Se on kaakkois-luode suuntainen järvi ja omaa pitkät ja kapeat salmet ja lahdet ja upeat suomalaiset maisemat. Se ei ole hirveän syvä, sillä keskisyvyys on vain 4,4 metriä. Järven vedenpintaa on laskettu vajaa pari metriä 1800-luvun lopulla. Kyyvedessä on toista tuhatta pientä saarta ja kivikkoisia rantoja. Tämä takaa hyviä ahvenpaikkoja, mitä kannattaa kiertää kesäisin veneellä heittelemällä tai talvella pilkkimällä. Järvessä on myös hyvän kokoisia haukia, joiden perään kannattaa kalamiehen lähteä. Järven erikoisuus on kuitenkin sen hyvä kuhakanta. Kuhaa kalastetaan eniten jigillä syvänteiden reunoilta. Syvin syvänne järvessä on 35 metriä syvä. Ainoa venesatama on Järven itäosassa Haukivuoren keskustassa.

Kuhan narraamisen Honkilahdenselkä on oikea paikka. Muita otollisia paikkoja ovat Venätselkä, Asemanselkä, Kirkonselkä ja Kuvasselkä. Otollinen väri vieheelle uistelussa on muikun harmaa tai punainen. Öisellä ajalla kalastaessa pintavedestä tulee hyvin kuhaa, päiväsaikaan kuhat ovat pohjan tuntumassa. Kuhan alamitta on 42 cm, joten tätä pienemmät tulee päästää takaisin järveen. Haukea järvessä on paljon rannan tuntumassa, mutta sieltä tulee vain alle kiloisia petokaloja. kymmenen kiloisia haukia järvestä on noussut useita, järven seliltä ja tietyistä salmista. Kalastajille riittää järvessä kuhaa ja myös haukea yllinkyllin. Koska vesi on tummaa, syvyys paikoittan matala ja kiviä paljon, tulee veneellä liikkuessa olla varovainen.puulan_rantakallio_vaisalansaaren_etelapuolella

Järveen on istutettu kuhan lisäksi järvitaimenta, harjusta ja planktonsiikaa. Kyyvedellä ei ole kalakiintiötä, mutta lupamaksu on 35 € kalenterivuotea kohden, tai 10 € viikko. Tämä on tosi halpa hinta ja täysimittaista kuhaa saa nostaa niin paljon kun haluaa. Lupa koskee 90% vesipinta-alasta järveä, joka kuuluu valtiolle. Loput 10 % järven pinta-alasta kuuluu useammalle osakaskunnalle, joiden vesialueelle pitää saada osakaskuntien omakohtaiset luvat. On suositeltavaa, että kaikista suurimmat yksilöt päästetään takaisin veteen lisääntymään, jottei kalakanta kääpiöityisi. Tällä saadaan turvattua isot saalisyksilöt tulevaisuudessakin. Pilkkiminen ja onkiminen on luvallsita ilman kohdelupaa ja viehekalastuksessa täysi-ikäisten tulee maksaa valtion kalastonhoitomaksu. Haukivuoren taajamasta saa ostettua kalastuslupia järvelle.