Kohti Keski-Suomea ja Rautalammia!

Tuomas ei löytänyt sopivaa puumateriaalia viime reissullamme Sipoonkorvessa. En voi sanoa olevani yllättynyt. Olohuonettamme ei siis tällä hetkellä korista itse, omin kätösin kaadetusta puusta nakuteltu tilanjakaja. Sen sijaan siellä nököttää JYSKistä ostettu, vähän Ikean mallia muistuttava lastulevyunelma. Hain sen reissumme jälkeen lähimmästä liikkeestä ja ostin samalla Tuomakselle olutta, jota hän sitten hiljaisena lipitti samalla, kun suloisen keskittyneesti kasasi tilanjakajaa. Siitä tuli kyllä hieno, mutta selvästi Tuomasta jäi tämä asia harmittaamaan. Aloinkin puhua seuraavasta haluamastani huonekalusta, nimittäin yksinkertaisesta sängynpäädystä, joka olisi aidosta puusta. Silloin syttyi Tuomaksen katseessa taas ilo ja innostus ja näin sai alkunsa suunnitelmat reissusta Rautalammin kansallispuistoon.

Metsäretkelle

Rautalampi

Rautalammen kansallispuisto sijaitsee Etelä-Konnevedellä. Meiltä ei ole sinne aivan niin pitkä matka kuin pääkaupunkiseudulle, joten odotamme reissua innolla. Autossa istuminen kun ei todellakaan ole meidän kummankaan mielipuuhaa. Noniin, mutta itse asiaan palatakseni. Tutkiskelimme viime viikonloppuna jo hiukan etukäteen tuota Rautalammin aluetta. Se poikkeaa aika monellakin tavalla kansallispuistoista, joissa olemme aiemmin vierailleet. Rautalammilla on aivan erilaista, paremmin säilynyttä historiaa ja vesistö on ainakin kuulopuheiden ja luetun perusteella siellä todella kirkasta. Näkösyyvyyden kerrotaan olevan suurin. Jospa minäkin uskaltautuisin ihan kunnolla uimaan, kun kerrankin näen mitä ympärilläni siellä veden alla oikein tapahtuu.

Historiaa

Historiaa tällä alueella on todellakin säilynyt merkittävästi. Aivan erityisesti meitä kiehtoo alue, joka on nimeltään kuolleiden karsikko. Sinne aiomme suunnata aivan heti ensimmäiseksi, sillä me molemmat rakastamme historiaa ja etenkin kirkkoihin liittyvää historiaa. Tämä kuolleiden karsikko sijaitsee Lanstunsalmella. Tämä kapeahko salmi muodosti rajan elävien maailman sekä tuonpuoleisen välille ja siellä on siis aikoinaan, joskus 1800-luvulla pysähdytty kesken vainajan saattomatkan. Vainajan nimi ja kuolinaika on ollut tapana kaivertaa puunrunkoon. Uskomuksen mukaan nähdessään nimensä ja kuolinaikanasa puunrungossa kummittelemaan lähtenyt vainaja tiesi pysähtyä rajalle. Näitä mielenkiintoisia puita on alueella jäjellä enää vain kymmenen. Karsikkopuu, joka sisältää eniten kaiverruksia on tätä nykyä nähtävissä Konneveden kotiseutumuseossa. Sinne emme tällä reissulla ehdi, mutta onneksi tuolla alueella pääsee ihastelemaan historian havinaa kymmenen muun puun avulla.

Karsikkopuita Rautalammilla

Luonto

Rautalammin luonto ja maasto on lukemamme perusteella todella monipuolinen ja vaihteleva. Toiaalta sieltä löytyy vuorimaata, toisaalta siellä on paljon vanhoja luonnonmetsiä, joiden puut ovat suojaisa ja turvallinen asuinympäristö monelle uhanalaiselle lajille. Monella alueen saarella on ihastuttavia lehtoja, jotka ovat täynnä suuria, upeita lehmuksia. Lehmukset ovat minun lempipuitani ja tältä reissulta odotankin pääseväni viettämään aikaa niiden katveessa. Pakko tunnustaa, että ainakin nyt näin ennakkotietojen perusteella odotan Rautalammin reissua enemmän innostuneena, kuin aikaisempia. Toki reissut ovat olleet hienoja kokemuksia ja Suomen luonto on todellakin joka kohteessa tarjoillut kauneuttaan, mutta henkilökohtaisesti uskon vakaasti, että Rautalammin kansallispuistossa on minulle eniten annettavaa.

Aktiviteetit

Rautalammen kansallispuistossa on useita koskia, joissa saa lupia vastaan kalastaa useilla eri tavoilla. Kalapaikkoja on runsaasti, mutta me emme aio tälle reissulle hankkia lupia, sillä keskitymme tällä kertaa tosiaan historian havinaan, lehmuksiin ja kirkkaisiin vesiin. Melontaa aiomme kyllä Rautalammilla harrastaa, sillä se on oiva tapa päästä juuri niihin lehmuksia täynnä oleviin saariin! Tuomas sanoo, että aikoo pikkuisen sillä silmällä katsella sopivaa puuta myös sitä haaveilemaani sängynpäätyä varten. En aio tällä kertaa häntä asiasta kiusoitella; jos hän haluaa sängynpäätyyn materiaalit löytää ja kotiimme roudata, siinähän roudaa. Toisaalta olen kuitenkin jo katsellut valmiiksi Jyskistä erilaisia vaihtoehtoja ja kotiin aion hankkia kylmää olutta, jotta palatessamme reissulta on taas kaikki valmiina!