Kalastaminen Puulan vesistössä

Puula on suosittu kalastuspaikka niin ammattikalastajien kuin vapaa-ajankalastajien keskuudessa. Sen keskisyvyys on 9,2 m ja maksimisyvyys 62 m. Järivi on suomen 13. suurin järvi. Se on kirkasvetisenä, vähäravinteisena ja suurena järvenä oiva lohijärvi. Ammattikalastajat ovat siellä pääasiassa muikkuparvien perässä, kun taas vapaa-ajankalastajat etsivät suurempia lohikaloja veneillään järven selälä tai järveen laskevissa koskissa. Suuri muikkukanta on järvilohen nopean kasvun syy ja siellä järvilohi on itseasiassa Itä-Suomen nopeiten kasvava lohikala. Järvilohi istutetaan järveen 100 g painoisena, mutta jo kahden kasvukauden jälkeen ne painavat yli 5 kg, joten saaliit ovat miellyttävän kokoisia. Alamitta järvilohelle on 60 cm, jonka lohen poikaset saavuttavat vuoden sisällä istutuksesta. Puula on järvilohien kalastajien unelma järvi, siellä lohikanta on niin vahva ja hyväkasvuinen. Järvilohen lisäksi Puulaan istutetaan nieriää, taimenta ja kuhaa. Muita kaloja joita järveen on istutettu on: harjusta, siikaa, planktonsiikaa, järvisiikaa, haukea, karppia, lahnaa sekä säynävää.lake_billy_chinook_deschutes_national_forest_oregon_photo_by_bob_nichol

Kalastus onnistuu vesialueen omistajan luvalla ja kalastonhoitomaksulla. Järven osakaskunnalta saa ostettua luvan 2 vuorokaudeksi, viikoksi, kuukaudeksi tai kokonaiseksi kalenterivuodeksi. Pilkkiminen ja onkiminen ovat ilmaista. Vesialueen omistajan luvalla Puulassa voi kalastaa muikkuverkoilla ja yli 79 mm verkoilla. Kiellettyjä verkkoja ovat 21–79 mm. Järvellä on nieriälle alamitta 60 cm ja kuhalle alamitta 42 cm. Alamitat ovat sitä varten, että kalakannat pysyisivät kestävinä myös jatkossa. Rasvaeväiset taimenet ovat rauhoitettu, joten ne tulee päästää takaisin järveen. Venekohtainen kiintiö on 3 kalaa per vuorokausi. Samaan aikaan saa olla 10 vapaa pyynnissä uistellessa. Lämpimän veden aikaan pintapyyntiä tulee välttää. Järvellä tarvittavista luvista saa lisätietoa Kangasniemen kunnan verkkosivuilta.

Puula onkin loistava kalapaikka upeine maisemineen ja lukuisine saarineen. Jos Järvelle haluaa lähteä kalaan, kannattaa veneellä kalastaa, sillä rannoilla on useita veneenlaskupaikkoja. Järveltä on saatu Suomen suurin järvitaimen, joka painoi 12,4 kg. Saaristo tarjoaa hyviä hauki- ja ahvenpaikkoja. Rannasta voi kalastaa perholla siikaa. Järvi on hyvin monipuolinen kalalajistoltaan ja se on suosittu järvi veneuistelijoiden keskuudessa. Kirkkaasta vedestä näkee monen metrin syvyyteen, joka syventää kalastuskokemusta.