Jääkiekkoa voi periaatteessa harrastaa kuka tahansa lajista kiinnostunut, sillä lajin harrastamiseen ei yleisesti ottaen ole olemassa mitään erityisiä rajoituksia tai esteitä.
Jos kuitenkin puhutaan perinteisestä jääkiekon pelaamisesta, vaaditaan kuitenkin tietyt asiat, kuten esimerkiksi pääsy jäälle ja tarvittavat varusteet. Koska jääkiekko on myös fyysisesti vaativa laji, edellyttää se ainakin kohtalaista peruskuntoa. Jääkiekon harrastaminen on myös suhteellisen kallista, minkä vuoksi kaikilla ei välttämättä ole mahdollisuutta lajia harrastaa.
Jääkiekkoa voi kuitenkin harrastaa monella eri tavalla. Millä tavalla sinä harrastat jääkiekkoa? Lue tämä artikkeli, ja ehkä saat ideoita uudenlaisen jääkiekkoharrastuksen aloittamiseen.
Miten sinä harrastat jääkiekkoa?
Kuten sanottu, jääkiekkoa voi harrastaa monilla eri tavoilla ja eri tasoilla. Se, miten jääkiekkoa haluaa harrastaa, riippuu muun muassa henkilön taidoista, kiinnostuksesta ja halusta kokeilla uusia asioita.
Jääkiekko on esimerkiksi monen penkkiurheilijan suosikkilaji. Matseja seurataan intohimoisesti ja osa harrastaa seuraamisen ohessa esimerkiksi vedonlyöntiä. Jääkiekkoa voi seurata livenä ja siitä voi lyödä vetoa monilla vedonlyöntisivustoilla. Myös tulokset, kuten esimerkiksi sm-liiga live tulokset voi nähdä reaaliajassa, mikä tekee pelien seuraamisesta entistä jännittävämpää. Vedonlyönnissä on kuitenkin tärkeää muistaa, että se on uhkapeliä ja voi aiheuttaa riippuvuutta. Ennen vedonlyönnin aloittamista onkin aiheellista tutustua siihen liittyviin riskeihin.
Jääkiekon harrastamisen yleisin muoto on kuitenkin osallistuminen harrastelijapelaamiseen. Harrastelijajääkiekko on perinteistä jääkiekkoa, mutta se on avointa kaikille iästä ja taitotasosta riippumatta. Pelit ovatkin yleensä rennompia kuin kilpailullisessa sarjassa.
Kilpailullista jääkiekkoa voi harrastaa monella tasolla, sekä juniori- että aikuisten sarjoissa. Tässä muodossa jääkiekkoa harrastavat pelaajat ovat yleensä sitoutuneempia lajiin ja panostavat enemmän harjoitteluun.
Jääkiekkokoulut on puolestaan suunnattu lapsille ja nuorille, jotka haluavat oppia jääkiekon perusteita. Tällaiset koulut voivatkin olla hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät ole aiemmin pelanneet jääkiekkoa tai haluavat parantaa taitojaan. Jääkiekkoa toki pelataan myös koulujen liikuntatunneilla.
Jääkiekkoa voi pelata myös virtuaalisesti, sillä sitä on mahdollista pelata videopelien kautta. Jääkiekon harrastaminen ei kuitenkaan rajoitu vain pelaamiseen: lisäksi jääkiekkoa voi harrastaa tuomaroinnin ja valmentamisen kautta.
Jääkiekkoa edullisesti ulkona luonnossa
Jääkiekon harrastamisen voi ottaa myös ulkoilun kannalta. Jos kokee olevansa ennen kaikkea ulkoilusta ja luonnosta nauttiva ihminen, jääkiekko on oiva laji myös silloin. Seuraavassa muutama vinkki siihen, miten voit aloittaa mukavan ulkoiluharrastuksen jääkiekon parissa.
Käytä julkisia ulkokaukaloita
Ensimmäinen askel on löytää ilmainen tai edullinen jääkiekkokaukalo. Jotkut koulut ja kaupungit tarjoavat ilmaisia kaukaloita, joilla voi pelata jääkiekkoa. Lisäksi monella paikkakunnalla on jäädytettyjä yleisiä kenttiä, joilla voi pelata kuka tahansa. Muista pukeutua lämpimästi!
Liity paikalliseen jääkiekkojoukkueeseen
Paikallisiin harrastelijatason joukkueisiin liittyminen voi tarjota ilmaisia mahdollisuuksia pelata ulkokentillä tai -kaukaloissa. Kysy rohkeasti asiasta, sillä monet joukkueet tarjoavat ilmaisia tai edullisia kokeilujaksoja uusille pelaajille. Jos olet taitava pelaaja, saatat jopa saada ilmaisen pelipaikan joukkueessa!
Pelaa kavereiden kanssa
Jääkiekon pelaaminen kavereiden kanssa on yksi parhaista tavoista pelata jääkiekkoa ilmaiseksi. Voit käyttää julkisia kaukaloita, tyhjiä kenttiä tai luonnonjäitä, joille voit tehdä kentän jääkiekon pelaamista varten. Jos pelaat järven tai meren jäällä, muista kuitenkin varmistaa, että jäät ovat tarpeeksi vahvat ja että kaikilla on asianmukaiset varusteet.
Vuokraa varusteet tai osta käytetyt
Jos sinulla ei ole varusteita, voit vuokrata jääkiekon pelaamiseen tarvittavat luistimet ja muut varusteet. Esimerkiksi kenttien yhteydessä on usein urheiluvälineiden vuokraamoita. Muista kuitenkin, että vuokraaminen voi olla kallista pitkällä aikavälillä, joten kannattaa harkita varusteiden ostamista käytettynä. Erilaisilta sporttikirppiksiltä ja käytetyn tavaran myyntipaikoilta voit löytää hyvät ja toimivat varusteet edullisesti.
Perusta oma jääkiekkojoukkue
Jos sinulla on oma jääkiekkojoukkue harrastelijapohjalta, voit pelata jääkiekkoa ilmaiseksi tai ainakin edullisesti. Kutsu ihmisiä mukaan joukkueeseen esimerkiksi sosiaalisen median kanavillasi. Hyödyntäkää ilmaisia tai edullisia ulkokaukaloita ja -kenttiä, ja järjestäkää turnauksia toisia joukkueita vastaan. Voit myös yrittää löytää sponsoreita, jotka voivat auttaa kattamaan varusteiden tai kaukalon kustannuksia.
Suomessa talvi on pitkä ja kylmä, mutta mukavan harrastuksen parissa talvisesta säästäkin voi oppia nauttimaan enemmän. Nauti siis raittiista ulkoilmasta, kauniista talvisista maisemista sekä liikunnan monipuolisista hyvinvointivaikutuksista! Ole luova ja pelaa jääkiekkoa juuri sinulle sopivalla tavalla!