Entä jos aika käy pitkäksi telttaillessa?

Kotimaan matkailu on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Osa tästä matkailusta on suuntautunut myös luontoon, kun kaupunkilaiset ovat halunneet päästä kaupungin tomuista luonnon keskelle. Ajatus telttailusta ja ruoan laitosta luonnossa on usein hieman romantisoitu.

Kurjet saattavat pitää yöllä sellaista ääntä, että et saa nukuttua lainkaan ja puut voivat olla niin märkiä, ettei niitä saa syttymään. Tunnelma voi olla siis kaukana esimerkiksi TV-ohjelmista saatua kuvaa. Aikaa voi myös käydä pitkäksi, jos lähdet pitkälle telttareissulle. Onkin hyvä miettiä jo etukäteen, millä aikansa saa telttaillessa kulumaan, jos luonnon katsominen käykin välillä tylsäksi.

Puhelin täynnä pelejä

Yleensä parin yön telttareissulla aikaa ei jää muuhun, kuin teltasta huolehtimiseen, ruoanlaittoon, luonnon ihailuun ja pakkaamiseen. Mutta jo viikon reissuilla tahtoo tulla iltoja, ettei nuotiota jaksakaan ihailla koko iltaa. Älypuhelin onkin hyvä ottaa mukaan, paitsi yhteydenpitokeinon ja karttojen lisäksi, myös viihteen ja pelien vuoksi. Älypuhelimella pääsee nettiin ja sitä kautta löytyy valtavasti pelejä aina jännitystä tuovia rahapelejä myöten.

Voitkin ruoan jälkeen pelata vaikka nettipokeria ja ykskaks oletkin henkisesti pokerihuoneen pöydässä istumassa. Mobiiliyhteydet ovat niin hyviä, että voit pelata pokeria ongelmitta myös aitojen pelinhoitajien vetämissä pöydissä live-kasinoilla. Suin päin pelaamaan ei kuitenkaan kannata ryhtyä, sinun pitää ainakin tuntea erilaiset pokerikädet vahvimmasta heikompaan, jotta voit menestyä peleissä. 

Hyvä kirja

Yksi vaihtoehto ajanvietteeksi on tietenkin kirjan lukeminen. Jos olet tottunut lukemaan Kindlellä tai muulla e-lukulaitteella, voi sen ottaa mukaan, mutta teltassa on mukava lukea myös ihan perinteistä kovakantista.

Mikään pakko ei ole lukea luontokirjaa, tärkeintä on vain, että kirjan lukeminen on sinusta kiinnostavaa. Aika kuluu mukavasti, kun luonnossa siemailee ruoan päälle kahvia ja lukee mukaansatempaavaa kirjaa. Tavattoman montaa kirjaa ei mukaansa kannata ottaa, koska ne alkavat nopeasti painamaan repussa tai rinkassa.

Lusikan vuoleminen

Varsinkin kokeneet eräkävijät tappavat aikaa vuolemalla milloin mitäkin. Taitava puukon käyttäjä vuolee puusta esimerkiksi lusikan, haarukan, veitsen tai muunlaisen veistoksen.  Tämä voi olla mukava matkamuisto, jonka voit viedä kotiin matkaltasi.

Voithan ottaa tavaksi vuolla jokaisella telttareissullasi itsellesi matkamuiston. Niitä on sitten mukava muistella kotonaan myöhemmin. Vuoleminen vaatii taitoa ja siinä voi kehittyä vielä vuosienkin jälkeen. Myös puukon on oltava riittävän terävä, jotta vuoleminen käy helposti ja tarkasti.

Kalastaminen

Jos leiriydyt joen tai järven lähistöllä, yksi vaihtoehto viihteeksi on kalastus. Kalastuksen perusteiden opetteleminen ei vie kauan, ja oman päivällisen pyytäminen voi olla erittäin tyydyttävää. Jos et halua syödä saamiasi kaloja, voit aina heittää ne takaisin.

Kalastus voi olla hyvin rauhallinen ja hyvä tapa viettää aikaa, mutta se voi myös olla melko turhauttavaa, jos et saa mitään kiinni. Asian voi ottaa kuitenkin myös niin, että ainakin opit hyviä erämiestaitoja. Kalastuksen ja kalasaaliin syömisen myötä tunnet varmasti olevasi vahvemmin osa luontoa.

Valokuvien ottaminen

Älypuhelimien kameroiden korkean laadun ansiosta monet ihmiset ottavat nykyään valokuvia ja tekevät videoita retkeillessään. Enää ei siis tarvitse kantaa mukanaan raskasta järjestelmäkameraa. Valokuvaus voi olla loistava tapa tallentaa muistoja retkeltäsi, ja saatat jopa saada upeita kuvia luonnosta.

Jos et ole tottunut ottamaan valokuvia tai tekemään videoita, voi olla hyvä ajatus harjoitella hieman ennen matkaa. Näin vältät tärkeiden hetkien menettämisen ja heikkolaatuisen kuvamateriaalin. Luonnossa asiat tapahtuvat usein nopeasti, voihan olla, että esimerkiksi kotka lentää hetkessä ylitsesi. Varsinkin pimeämmässä kuvaaminen vaatii myös ammattitaitoa.